5 Νοεμβρίου 2011

Μια όμορφη ημέρα στον "Αγρό"


Με πρωτοβουλία του «αυτοδιαχειριζόμενου αγρού στο Ελληνικό» το Σάββατο 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδήλωση με θέμα: «Συνάντηση για τη γη και την τροφή» στο πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού.



Την εκδήλωση άνοιξε ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης από την Εναλλακτική κοινότητα “Πελίτι”. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε παρακολούθησε με ενδιαφέρον τα εργαστήρια παρασκευής τυριού, άρτου, αλατιού βοτάνων, σάλτσας ντομάτας και μερέντας. Το εργαστήριο «βαδίζοντας προς την αυτάρκεια» είναι ένα σεμινάριο που σχεδιάστηκε από τη Σοφία Γίδα και τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη παρουσιάζει απλές και υγιεινές συνταγές που μπορεί να κάνει ο καθ’ ένας μας στο σπίτι του άσχετα αν ζει στην πόλη ή στο χωριό.
Τα εργαστήρια παρακολούθησαν και μαθητές από σχολείο της Γλυφάδας που είχαν την ευκαιρία να κρατήσουν σημειώσεις και να γευτούν τη νόστιμη μερέντα.
Παράλληλα μοιράστηκαν εκατοντάδες ντόπιοι παραδοσιακοί σπόροι.
Ακολούθησε συζήτηση, με τους παρευρισκόμενους να γεμίζουν την αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου και να συμμετέχουν ενεργά στη κουβέντα με θέμα «Αυτοοργανωμένες δραστηριότητες εναλλακτικής- αλληλέγγυας-κοινωνικής οικονομίας». Μέλη συλλογικοτήτων από το «Πελίτι», τον «Βοτανικό Κήπο» Πετρούπολης, τη «Νέα Γουϊνέα», το «Πάρκο Ναυαρίνου», την «θεματική για την Άμεση Δημοκρατία» της Πλατείας Συντάγματος, κ.ά. αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες.
Η ολοκλήρωση της συζήτησης δεν αποτέλεσε και το τέλος της εκδήλωσης που συνεχίστηκε με συλλογική κουζίνα. Κόσμος που έφερε φαγητό από το σπίτι του το μοιράστηκε με τους υπολοίπους, απλόχερα. Οι πίτες ήταν προσφορά του Συνεργατικού Καφενείου Ακαδημίας Πλάτωνος. Στην πέργκολα του πολιτιστικού κέντρου στήθηκε τσιμπούσι με πολλά καλούδια και τις χειροποίητες πίτες.
Μετά το φαγητό, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στον αγρό όπου και έγινε στην πράξη κομπόστ, με υλικά που βρίσκουμε εύκολα στην πόλη σε αφθονία και δωρεάν. Το κομπόστ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εφαρμογών του Σεμιναρίου Permaculture, που πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Οκτωβρίου.
Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου Νίκος Σούγελας παρακολούθησαν μέρος των δραστηριοτήτων.





Οι συνταγές των εργαστηρίων εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου