5 Δεκεμβρίου 2011

Ο «Αγρός» στο κτήμα Αρβανίτη


Με σύμμαχο τον καλό καιρό, μέλη του «Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό» επισκέφθηκαν το κτήμα των αδελφών Αρβανίτη στα Κιούρκα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Σε ένα χώρο που εκτείνεται σε περίπου 500 στρέμματα ο Θοδωρής Αρβανίτης μας ξενάγησε στο κτήμα που εκτός από κηπευτικά φιλοξενεί και ζώα.
Το πρώτο μέρος της ξενάγησης αφιερώθηκε στη βιολογική γεωργία και την ανάγκη ύπαρξης προϊόντων ποιοτικών που θα σέβονται των άνθρωπο και τη φύση. Αναλύθηκαν τεχνικές φύτευσης και λίπανσης του εδάφους.
Επόμενη επίσκεψη έγινε στα μηχανήματα, που μας εξηγήθηκε η λειτουργίας τους.
Τρίτο μέρος και επίσης σημαντικό, η ξενάγηση στα ζώα. Πρόβατα, γουρούνια, αγελάδες, κότες και άλλα ζώα συνυπάρχουν αρμονικά με το περιβάλλον τρέφονται από τους καρπούς των παραγομένων προϊόντων και συντελούν στην αειφόρο ανάπτυξη. Η κοπριά συλλέγεται σε ειδική δεξαμενή αναμιγνύεται με νερό και ραντίζεται στις καλλιέργειες.
Πριν τελειώσει η επίσκεψή μας, μας προσφέρθηκε ένα υπέροχο γεύμα που ετοίμασε με τα χεράκια της η κ. Δήμητρα. Σπιτική χορτόσουπα, τυρόπιτα, σαλάτες, φέτα και συκώτι, συνοδεία ενός καλού μοσχοφίλερου μας έδωσε την ευκαιρία να γευτούμε τα προϊόντα της Ελληνικής γης τα οποία μεγαλώνουν με φυσικό τρόπο και χωρίς τη χρήση χημικών!
Στο τραπέζι, ο Θοδωρής Αρβανίτης μας ανακοίνωσε και την έναρξη λειτουργίας του εναλλακτικού σχολείου βιολογικής γεωργίας που ετοιμάζεται να φιλοξενηθεί στο κτήμα και τα μαθήματα αναμένονται από τις 15 Γενάρη.
Πριν φύγουμε, είχαμε την ευκαιρία να αγοράσουμε κηπευτικά βιολογική γεωργίας, κρέας και γάλα.
Τη μεταφορά μας, ανέλαβε ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, που διέθεσε πούλμαν για το σκοπό αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου