24 Ιουλίου 2012

Ενημέρωση εργασιών 23-29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012


Όποιος από τα  μέλη ή φίλους επιθυμεί να εργαστεί  αυτή την εβδομάδα  μπορεί να το πράξει με τις ακόλουθες εργασίες  ιεραρχημένες κατά σειρά σπουδαιότητας :
Κοπή  και καθάρισμα καλαμιών  που θα χρησιμοποιηθούν στην στήριξη των φυτών . Το μήκος τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.
Αφαίρεση των κατώτερων ξερών ή ημίξηρων  φύλλων στις ντοματιές  για περιορισμό της προσβολής από τον κίτρινο τετράνυχο(αυτό γίνεται με ένα κλαδευτήρι ή ψαλίδι ενώ μαζεύουμε και απομακρύνουμε τα ξερά φύλλα σε σακούλα  και στα σκουπίδια  χωρίς να τα αφήνουμε κάτω) .  
Σε κάθε σειρά ντομάτες με την βοήθεια των  καλαμιών  μπαμπού που υπάρχουν στην αποθήκη (2 μ.) γίνεται και   οριζόντια πρόσδεση  των στελεχών  σε ύψος 50-60 εκ από το έδαφος  και κάθετα στα ήδη τοποθετημένα καλάμια  . Αυτό γίνεται  με σκοπό την ισοκατανομή του βάρους και το άπλωμα των φυταρίων . Υπάρχει παράδειγμα πρόσδεσης στον αγρό .
Τοποθέτηση και ενσωμάτωση με ελαφρό σκάλισμα  στην ρίζα κάθε τοματιάς- πιπεριάς-  μελιτζάνας   βιολογικού λιπάσματος ανακατεμένο με ποταμίσια άμμο δόση /φυτό  2 κουταλιές της σούπας  .Το λίπασμα είναι ήδη παρασκευασμένο  και βρίσκεται στην αποθήκη του αγρού . Αφού το βάλουμε γύρω από την ρίζα του φυτού θα πρέπει να σκαλίσουμε ελαφρά  το χώμα 5-10 εκατοστά βάθος για να ενσωματωθεί στο έδαφος και να απορροφηθούν τα θρεπτικά του στοιχεία .Ενημερώνουμε βιβλίο επισκεπτών  για ποιες σειρές κάναμε λίπανση και ότι περισσέψει το βάζουμε  σε ηλίανθο και καλαμπόκια .
Σκάλισμα σε βάθος 15-20 εκ  για να αφαιρεθούν τα υπόγεια ριζώματα της αγριάδας   ειδικά αυτά που βρίσκονται κοντά στα καλλιεργούμενα φυτά , αλλά και αυτά στους διαδρόμους .
Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπτύσσονται  εξελίσσονται και έχουν διαρκώς την ανάγκη μας .
Το παρόν συντάχθηκε από την Μαλτέζου Παναγιώτα Τεχνολόγο Γεωπόνο 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου