27 Απριλίου 2013

15η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 20-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013



Όσοι από τους φίλους και τα μέλη θέλουν να επισκεφθούν και να   εργαστούν στον αγρό   κατά το διάστημα από 20-30 Απριλίου, μπορούν να  συμμετέχουν στις ακόλουθες εργασίες :
ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ   ΦΥΤΑΡΙΩΝ    ΤΟΜΑΤΙΑΣ 
Δίνουμε προτεραιότητα  στις μεταφυτεύσεις  σπαρμένων από εμάς  φυταρίων  τομάτας  που  έχουν  από 4-6 πραγματικά ζεύγη φύλλων  είναι υγιή πράσινα  με δυνατά στελέχη & έχουν 15 εκ.ύψος τουλάχιστον.  Πριν προσέλθετε για φύτευση θα πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα : . Είναι προτιμότερο να φυτέψτε μία τουλάχιστον  σειρά φύτευσης με τα ίδια φυτάρια  και όχι 5 φυτά από την μια ποικιλία 5 από κάποια άλλη επί της ίδιας γραμμής γιατί δεν διευκολύνει στις μετέπειτα εργασίες .Επίσης καλό θα ήταν όποιος βάλει κάποια σειρά να γράψει το όνομά του  την ποικιλία  και να υιοθετήσει την σειρά αυτή για τις μελλοντικές περιποιήσεις και βασικά το βοτάνισμα-σκάλισμα . Τα φυτάρια  τα ποτίζουμε το πρωί ή από το βράδυ για να βγαίνουν εύκολα από τα δοχεία τους  . Ο αγρός έχει φρεζαριστεί  και έχουν οριστεί οι θέσεις με διπλή  γραμμή  φύτευσης ανά <<σαμάρι >> . Η διαδικασία που  καλό θα ήταν να  ακολουθηθεί  από όλους   είναι η εξής:
Δημιουργούμε  σαμάρι  φύτευσης( αν δεν υπάρχει ) παίρνοντας χώμα από τον διάδρομο και το συσσωρεύουμε   σε 80-100 εκ. πλάτος σαμαριού και ύψος 15-20 εκ.
Ευθυγραμμίζουμε σχοινί ή σπάγκο  τεντωμένο την πρώτη σειρά φύτευσης και σε απόσταση 70 εκατοστών   ευθυγραμμίζουμε  την δεύτερη σειρά φύτευσης & από φυτό σε φυτό επί της γραμμής 66 εκ
Βάθος φύτευσης φυταρίου  .Επειδή οι τομάτες  αναπτύσσουν ρίζες σε δύο περιοχές καλό είναι να  εκμεταλλευτούμε αυτό το φαινόμενο. Κατά την ανάπτυξη  οι  κάτω ρίζες   στηρίζουν το φυτό και απορροφούν κυρίως νερό αλλά λιγότερες θρεπτικές ουσίες  . Οι πάνω ρίζες   που βγαίνουν επί του βλαστού  όταν παραχώνουμε <<καταβολεύουμε>> το φυτό απορροφούν νερό και θρεπτικές ουσίες  με μεγαλύτερη ευκολία . Μεταφυτεύοντας  τα φυτάρια  βαθειά, αφήνοντας μόνο τα πάνω φύλλα να προεξέχουν και σκεπάζοντας τον κορμό τους με χώμα θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη και άλλων ριζών από τον κορμό τους. Έτσι θα απορροφούν περισσότερες θρεπτικές ουσίες που τις έχει ανάγκη
Ανοίγουμε  λάκκο βάθους ανάλογα το ύψος του φυτού και στον πάτο του βάζουμε τουλάχιστον 2 ποτήρια πλαστικά κομπόστα από την κοσκινισμένη  και κοπριά κοτίσια 3 ποτήρια (θα την βρείτε μέσα στον άσπρους σάκους οικοδομής, κοντά στον σωρό της άλλης κοπριάς ) .  Ανακατεύουμε το χώμα   και την  κοπριά  στον λάκκο  μέσα .
Μεταφυτεύουμε δηλαδή  βάζουμε  το φυτάριο της τομάτας προσεκτικά για να μην καταστραφεί η  μπάλα χώματος  στον προετοιμασμένο λάκκο  .
Ποτίζουμε γύρω από την μπάλα χώματος , ρίχνουμε άφθονο χώμα  στον   λάκκο πατάμε γερά με το χέρι ώστε να έρθουν  σε επαφή οι ρίζες με το χώμα  και τέλος δημιουργούμε έναν μικρό λάκκο για τα πρώτα ποτίσματα του  φυταρίου  και ξαναποτίζουμε .
Τοποθετούμε χόρτα ως εδαφοκάλυψη  (αρχικά  στο σαμάρι  αλλά  όχι μέσα στον λάκκο)  τα οποία τα παίρνουμε από τον σωρό δίπλα από το καθιστικό ή  μπορούμε να φέρουμε και δικά μας υπολείμματα από γκαζόν  ή  μη σποριασμένα ζιζάνια από ξεχορταριάσματα (όχι περδικούλι , αγριάδα , περικοκλάδα).Αυτή ενέργεια έχει ως σκοπό την συγκράτηση της υγρασίας στο έδαφος  αλλά και τον περιορισμό των ζιζανίων .
Συγκαλλιέργεια τομάτας  γίνεται με σκόρδο , κατιφέ μονό , βασιλικό ,τζίνια  , μελισσόχορτο, καλέντουλα . Για τον λόγο αυτό αν υπάρχουν σπαρμένα τέτοια φυτά καλό θα ήταν να μεταφυτεύατε και από αυτά ανάμεσα στις τοματιές . Σίγουρα   2-3 σκελίδες σκόρδο /φυτάριο θα βοηθούσαν πολύ.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΑ ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ :Στο κάτω δεξιό σημείο του αγρού δίπλα από τον κομποστοποιητή υπάρχουν 2 σωροί από κομπόστα που δημιούργησαν τα μέλη για αυτό τον σκοπό . Χρειάζεται κοσκίνισμα πριν χρησιμοποιηθεί στην φύτευση   και τα μεγάλα τεμάχια που θα προκύψουν θα πρέπει να μπουν  στον μαύρο κομποστοποιητή  ή να δημιουργηθεί ένας εκ νέου σωρός  μαζί με άλλα στοιχεία . Κόσκινο-σήτα υπάρχει στην αποθήκη του   αγρού ενώ την   έτοιμη κομπόστα την φυλάμε  σε σάκο στην αποθήκη .
ΣΚΑΨΙΜΟ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΟΠΡΙΑΣ  ΣΤΟΥΣ ΛΑΚΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΙΠΕΡΙΩΝ . Τέσσερις σειρές πιπεριών  που είχαμε φυτέψει από πέρυσι περιμένουν τις περιποιήσεις μας και αυτές είναι : Σκάλισμα και αφαίρεση ζιζανίων στις σειρές φύτευσης  και γύρω από τους λάκκους . Τοποθέτηση  κοτίσιας κοπριάς( είναι αυτή στον άσπρο σάκο οικοδομής )στον λάκκο της κάθε πιπεριάς , μεγέθους όσο δύο  διπλές χούφτες , σκάλισμα για να ενσωματωθεί  στο χώμα  και δημιουργία λάκκου , ακολουθεί πότισμα  του κάθε φυτού .
ΠΟΤΙΣΜΑ ΦΥΤΩΝ  ΜΕ  ΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ Φυτά που έχουμε μεταφυτεύσει όπως τα αρωματικά και άλλα όπως οι παπούλες οι φράουλες  χρειάζονται πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα .

       

Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν από την Τεχνολόγο Γεωπόνο Μαλτέζου Παναγιώτα στα πλαίσια εθελοντικής ενημέρωσης-καθοδήγησης  μελών και φίλων του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού  στο Ελληνικό. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου