14 Αυγούστου 2014

Ενάντια στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς

Την Παρασκευή 1η Αυγούστου μια εκδήλωση ενάντια στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς έλαβε χώρα στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Βλαστός».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αν. Δάνος από τον Βλαστό. Εν συνεχεία, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Seeds of Death». Πρόκειται για ένα αμερικάνικο ντοκιμαντέρ (παραγωγής 2012), στο οποίο διακεκριμένοι επιστήμονες, ακτιβιστές για την διάσωση των παραδοσιακών σπόρων, αγρότες και εκπρόσωποι φορέων καταναλωτών και οργανώσεων για την υγεία και τη διατροφή ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην εξάπλωση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον και στην αγροτική οικονομία.

Την προβολή ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, την οποία στήριξαν οι:
Β. Κανελλοπούλου (ερευνήτρια - δημοσιογράφος - "Πελίτι")
Ανδ. Βαρώτσος (γεωπόνος, βιοκαλλιεργητής, πρόεδρος Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Ηλείας)
Ξ. Τσούκαλης M.D. (ομοιοπαθητικός γιατρός)
Γ. Χαριτάκης M.D. Ph.D. (γιατρός, καρδιολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Θ. Αρβανίτης (βιοκαλλιεργητής - Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής),
Αλ. Κωτσόπουλος (εκπρόσωπος των «Αγρόσχολων Βριλησσού»),
καθώς και εκπρόσωποι από τον «Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό».
Παρά το ότι η εκδήλωση έγινε στην καρδιά του καλοκαιριού, γέμισε η φιλόξενη αυλή του Βλαστού από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που ήθελαν να μάθουν για το ζήτημα των ΓΤΟ. Τόσο η μεγάλη προσέλευση αλλά και ο βαθμός συμμετοχής του κόσμου δείχνουν ότι το ζήτημα αυτό, παρά την κρίση, απασχολεί όλο και περισσότερο, όχι μόνο για το πως μπορούμε να προστατευτούμε ως καταναλωτές, αλλά κυρίως πως μπορούμε να δράσουμε, υπερασπίζοντας τη βιοποικιλότητα και τους παραδοσιακούς μας σπόρους.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε από τον «Βλαστό» φαγητό και κρασί, ενώ χάρη στους φίλους Μαρία Κοτσίρη και Αλέξανδρο Καστανιώτη, που έπαιξαν παραδοσιακά τραγούδια, έκλεισε μουσικά η συνάντησή μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου