9 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΤropolitan[Mariscal Sucre]commons Elliniko Tempelhof


The MET workshop: Πρώην αεροδρόμια αναζητούν ταυτότητα: Κίτο-Ελληνικό-Βερολίνο





Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου δεχτήκαμε στον Αγρό την επίσκεψη μιας ομάδας ερευνητών που συμμετέχουν στο The MET workshop. Της έρευνας ηγείται ο Νίκος Αναστασόπουλος, αρχιτέκτονας-ερευνητής, λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη του Αγρού, ερευνητές και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης.
Τρεις πόλεις, Κίτο-Ελληνικό-Βερολίνο, τρία συστήματα, τρεις διαφορετικές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές πραγματικότητες και ένα κοινό πρόβλημα -ή ευκαιρία- για κοινή έρευνα και συνεργασία αποτελούν το πλαίσιο για ένα ερευνητικό και πειραματικό εργαστήριο: Πρόκειται για την περίπτωση τριών πρώην αεροδρομίων στο μέσο του αστικού τους ιστού και των τριών πόλεων που αρχικά υπηρετούσαν. Ενόψει μιας αβέβαιης κατάστασης μετάβασης που βιώνουν προς μία επόμενη ταυτότητα και αλλαγή χρήσεων, αυτό το πρότζεκτ αποτελεί μια προσπάθεια για να εξεταστούν τα συστημικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το πλαίσιο του καθενός.
Ταυτόχρονα αποτελεί μια έρευνα στην περιοχή που είναι γνωστή ως αστικά κοινά (εδώ υιοθετείται λόγω κλίμακας και σημασίας ο όρος μητροπολιτικά), της ομότιμης παραγωγής και των δικτύων, καθώς και του μέλλοντος των πόλεων και του σχεδιασμού τους. Αναπόφευκτα, θέματα διακυβέρνησης, δημοκρατίας, συμμετοχής και γεωπολιτικής αποτελούν επίσης σημαντικό τμήμα της έρευνας.
Το εργαστήριο στηρίζεται σε ήδη υπάρχουσες δομές πολιτών, ερευνητών, ακτιβιστών και άλλων στις τρεις πόλεις, και οικοδομείται ως ένα διευρυνόμενο δίκτυο συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφοριών και ομότιμης παραγωγής.
Το εργαστήριο έλαβε χώρα στις 1 και 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα περιλάμβανε ξενάγηση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού (1/11) και πρόγραμμα εισηγήσεων και συζήτησης (2/11) με αναφορές στα τρία αεροδρόμια, το ιστορικό τους και τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και εισηγήσεις σε θέματα πόλης, κοινών και συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου